Dotan

Dream Parade
“I’m sending you an invitation, come look inside my head”
Het leven van een droom, het lijkt maar voor enkelen weggelegd. Dotan zoekt hetspanningsveld tussen werkelijkheid en fictie op met zijn debuutplaat “Dream Parade”.
“Creating your own road, king of your own world”
De 24 jarige Dotan groeide op in hartje Amsterdam en ontwikkelde al snel een hechte vriendschap met muziek. Elke vrije minuut van de dag was hij te vinden in zijn favoriete platenzaak, waar hij wekelijks een nieuwe plaat uitzocht van zijn spaargeld. Songwriters als James Taylor, Paul McCartney, Eric Clapton en Neil Young inspireerden hem op jonge leeftijd tot het schrijven van eigen liedjes op piano en gitaar, waar hij zichzelf the basics van aanleerde.

Hij trok zich graag terug op zijn zolderkamer, waar hij bergen aan teksten en liedjes verzamelde. Na het vwo richtte Dotan zijn eerste bandje op en speelde hiermee zowel covers van zijn grote helden als eigen liedjes. “Door honderden zaaltjes en kroegjes af te struinen heb ik echt de volgens mij is het het ambacht ambacht van muziek onder de knie gekregen. Er ging een wereld voor me open door mijn muziek te delen met anderen!”

“Running of my darkest nights, guided by the flashing lights”
In de winter van 2009 trok de s inger songwriter de stoute schoenen aan en schreef hij een email naar de wereldberoemde producers Martin Terefe en Sacha Skarbek.
“Ik heb een lange mail gestuurd met demo’s van mijn liedjes die ik gewoon thuis had opgenomen”.
Tot zijn grote verbazing werd hij binnen een uur opgebeld en ontving hij een uitnodiging om te komen werken met bovengenoemden. Nog geen week later boekte Dotan van zijn laatste geld een ticket en betrok een kamer net buiten de grote stad. “De kamer had geen warm water, geen verwarming en het was de strengste winter sinds jaren. ‘s Avonds zat ik altijd in de studio tegenover mijn kamer om me warm te houden”. Tijdens deze trip werkte de nuchtere Amsterdammer in de grote studio's te Londen met producers die eerder werkten aan albums van Adele, Coldplay, Paul McCartney, Duffy en The Kooks. Dit alles op eigen initiatief en zonder hulp van een platenmaatschappij. Dotan trok zijn eigen plan en ontwikkelde een herkenbare sound voor zijn debuutalbum. De ontwikkelingen van zijn schrijftalent bleven niet onopgemerkt bij andere internationale songwriters en Dotan werd een veel gevraagde songwriter voor verschillende projecten van andere artiesten uit het buitenland. “Tonight the land of the lost belongs to me” Begin 2010 tekende Dotan een exclusief contract met EMI Music, met als resultaat de opnames van zijn debuutalbum “Dream Parade” in Los Angeles. Voor het album werkte hij samen met Bill Lefler, eveneens een opkomend talent en verantwoordelijk voor verschillende successen in de indie pop muziekscene in Amerika. “Ik had heel duidelijk een sound voor ogen en wist dat hij de perfecte producer hiervoor was. We werkten dagenlang alle demo’s uit en ontwikkelden organisch een geluid voor mijn debuutalbum”. Een nieuw filmisch geluid waarin Dotan flirt met het moderne bandgeluid en teruggrijpt naar songwriters als James Taylor, Paul McCartney en Sting. Lefler prijst in de inzet en het talent van Dotan: “Dotan weet heel goed wat hij wil,