Corona Cup: Mara Grimm

De Corona Cup is een initiatief van EARTH Concepts en the Cityguys, om in deze lastige tijden positieve berichten de wereld in te brengen. De nominaties voor de Cup lopen zolang de crisis voortduurt. Na alle mooie inzendingen tot nu toe hebben we besloten dat iedereen een winnaar is, daarom lichten we de komende tijd de leukste initiatieven uit via deze korte interviewtjes. Dus heb jij een prachtig, inspirerend, vrolijkmakende persoon, bedrijf of concept die in het zonnetje gezet verdient te worden? Nomineer deze dan HIER!

Onbeperkt lekker eten - voor een beperkt buget; dat was het motto van het concept 'Crisiskoken' dat Mara Grimm aan het begin van de Corona crisis lanceerde. Mara Grimm is culinair journalist. Ze schrijft elke week een column over de laatste food trends in Het Parool. Ook maakt ze graag boeken. Ze is de vaste auteur van de kookboeken van topkok Sergio Herman met wie ze al jaren nauw samenwerkt. Samen hebben ze inmiddels zeven boeken gemaakt waaronder Just Cook It, Sobremesa en Desire.

Geweldig concept dat helemaal binnen de tijdsgeest past. Binnen een mum van tijd uitgevoerd maar dat is er niet aan af te zien; geweldig!

Wij hebben dit boek besteld en ik kwam er niet helemaal uit met de bestelling. Ik ben toen enorm goed en snel geholpen en kreeg het boek kort daarna binnen. Helemaal top en leuk!

Wat was je eerste reactie na de eerste strenge maatregelen?

In eerste instantie stond ik te springen van geluk, vooral omdat de scholen dichtgingen. De hele dag mijn zoon en mijn geliefde om me heen, nergens heen hoeven en eindeloos koken… Ik vond het een cadeau. Maar de gevolgen waren natuurlijk enorm. Daarom hebben we in een avondje crisiskoken.nl in elkaar gezet: een website met makkelijke en betaalbare recepten van topkoks. Zo kon ik én blijven koken én iedereen helpen die opeens krap bij kas zat. Alle chefs die ik benaderde waren super enthousiast.

Wat was je hoogtepunt van de zomer? En wat was je dieptepunt?

Crisiskoken.nl werd zo’n succes dat we besloten er een boekje van te maken waarvan een deel van de opbrengst naar De Voedselbank gaat. We hadden nauwelijks budget, dus waren nogal beperkt in de mogelijkheden. Maar juist daarom werd het een van de leukste projecten waar ik ooit aan heb gewerkt. Ik kookte alles gewoon in eigen keuken en mijn vriend fotografeerde de gerechten op het balkon. Als ondergronden voor de fotografie gebruikten we kranten en oud verpakkingsmateriaal dat we tijdens wandelingen door de stad vonden. De cover heb ik zelf getekend en het boek is gedrukt op restpartijen papier. De eerste druk was binnen een maand uitverkocht: dat was zonder twijfel het hoogtepunt van de zomer. Inmiddels hebben we zelfs al 30.000 euro voor De Voedselbank opgehaald. Dat brengt met meteen bij het dieptepunt: inmiddels gaan zo’n 40.000 gezinnen naar de Voedselbank. Dat is natuurlijk te idioot voor woorden.

Hoe blijf je zelf positief en hoe hou je de mensen om je heen positief?

Door elke dag lekker te eten. Dat is belangrijker dan ooit. We koken nog steeds veel van onze eigen site, maar proberen daarnaast zo vaak mogelijk bij restaurants te bestellen. Ze hebben de support keihard nodig en los daarvan is het niveau van takeaway maaltijden extreem hoog. Van de kippetjes van Rijsel tot de choucroute van Slagerij de Beurs. ik heb nog nooit zo lekker gegeten als tijdens de tweede lockdown.

Wat kunnen we van jou verwachten de komende periode?

In december komen we op de website met #Crisiskerst: een serie betaalbare recepten voor de Kerst. Verder werken we aan een nieuw boek, maar daarover later meer. [Volg Mara via Instagram]

Is er nog iets anders dat je kwijt wilt?

Ja! Crisiskoken is te bestellen op crisiskoken.nl

deel op facebook deel op twitter deel op linkedin