EARTH & Starbucks Ethiopie en India

Donatie: €25.000

De twee scholen die EARTH samen met Starbucks ondersteund maken deel uit van Splash’s WISE - WASH in Schools for Everyone - project. Het doel van het WISE project is om iedere staatsschool in Addis Ababa (Ethiopie) en Kolkata (India) te voorzien van een betere sanitatie en infrastructuur, maar ook om op deze scholen te onderwijzen over hygiëne en informatie voorziening over menstruatie. Het doel is om 1 miljoen kinderen bereikt te hebben voor het jaar 2023.

Het is moeilijk om de gevolgen van de COVID-19 pandemie op Project WISE exact in kaart te brengen. De scholen in Addis Ababa zijn sinds maart gesloten en de afgelopen periode zijn de besmettingen in het land verder gestegen. Terwijl het werk voor de infrastructuur door heeft kunnen gaan, was het onderwijzen van de kinderen natuurlijk niet mogelijk. De huidige situatie maakte het werk vanzelfsprekend erg lastig en er wordt reikhalzend uitgekeken naar de heropening van de scholen zodat er snel weer geëvalueerd en gemonitord kan worden. Ook kan de water kwaliteit dan snel gemeten en eventueel verbeterd worden.

Eweket Amba Addis Ketema Kindergarten

Deze lagere school telt 106 leerlingen en is gevestigd op een privé terrein waar ook 4 families wonen. Voordat Splash aan dit project is begonnen stond er 1 groot stenen waterstation om van te drinken en de handen te wassen. Echter waren de meeste kranen kapot en was er geen filtersysteem om schoon drinkwater te garanderen. Dankzij de hulp van EARTH en Starbucks heeft de school zowel een nieuw filtersysteem als nieuwe (kindvriendelijke) kranen kunnen installeren. De school had al ruimte voor de opslag van 5.000 liter water, wat voldoende is voor alle leerlingen en medewerkers. Dankzij het filtersysteem en de kranen kan dit nu dus optimaal gebruikt worden. Als de scholen weer heropenen gaat Splash verder met het educatieve gedeelte waarbij ze de kinderen (en leraren) onderwijzen over levensreddende aanpassingen in hun hygiëne. Het klinkt simpel, maar het is onwijs belangrijk dat de kinderen en leraren hun handen heel erg goed wassen in de omgeving waarin zij zich bevinden.

Eweket Amba Addis Ketema Primary School

Deze school telt 440 leerlingen verdeeld over de groepen 1 tot 8. De school ligt vlak bij één van de grootste markten van Ethiopie. Voordat Splash zich heeft ontfermd over deze school was er 1 watertap station en een vervallen handwas station. De school had te weinig wateropslag waardoor er niet altijd toegang was tot schoon drinkwater. Ook was er geen waterfiltersysteem om het water schoon te krijgen.

Met de support van EARTH en Starbucks heeft de school nu toegang tot 10.000 liter schoon water, een waterfilter systeem en een prachtig drink en handwasstation. Als de scholen weer openen gaat slag aan de slag om de kinderen te onderwijzen over hygiene. Dit doen zij in samenwerking met de leraren en de ‘hygiene club’ van de school.

deel op facebook deel op twitter deel op linkedin