Corona Cup: Joris Bijdendijk / Restaurant RIJKS

De Corona Cup is een initiatief van EARTH Concepts en the Cityguys, om in deze lastige tijden positieve berichten de wereld in te brengen. De nominaties voor de Cup lopen zolang de crisis voortduurt. Na alle mooie inzendingen tot nu toe hebben we besloten dat iedereen een winnaar is, daarom lichten we de komende tijd de leukste initiatieven uit via deze korte interviewtjes. Dus heb jij een prachtig, inspirerend, vrolijkmakende persoon, bedrijf of concept die in het zonnetje gezet verdient te worden? Nomineer deze dan HIER!

Één van de meest genoemde initiatieven voor de Corona Cup is sterren restaurant RIJKS, het restaurant dat 6 jaar geleden de deuren opende in het Rijksmuseum in Amsterdam. 

Executive chef, Joris Bijdendijk, introduceert in 2016 samen met keuken Chefs Ivan Beusink en Yascha Oosterberg de ‘keuken van de Lage Landen’, die gekenmerkt wordt door het Hollandse product in al zijn eenvoud. Ook wel ‘Low Food’ genoemd. Met zijn jonge team laat hij zich inspireren door ingrediënten van Nederlandse bodem. Vaak maakt hij gebruik van de vele internationale smaken die de Nederlandse keuken door de eeuwen heen hebben beïnvloed.

“Wij hebben meerdere keren bij Rijks besteld in de begintijden van Corona. De kwaliteit was echt  super en het zag er prachtig uit”

“Als iemand deze cup verdient is het Joris Bijdendijk en zijn team, respect voor het optimisme tijdens de afgelopen periode”

“Ik had zelf nog niet de kans gehad om bij RIJKS te gaan eten, maar ik heb dus wel besteld tijdens de lockdown. Ook heb ik erg genoten van bv de filmpjes van Joris Bijdendijk op AT5, dus wat mij betreft verdient hij deze prijs”

Wat was je reactie na het horen van de eerste strenge maatregelen?

Er was een moment van verstandsverbijstering, maar dit moment was heel kort. We waren er namelijk klaar voor als team, dit omdat we met zijn allen het gevoel hadden dat dit ging gebeuren. Ons hele team was zo positief en ondernemend, dus we waren bijvoorbeeld al een aantal dagen bezig met take away. We hebben met z’n allen gekeken naar hoe we elkaar gezond konden houden, en hoe we toch onze gasten zouden kunnen blijven zien. Dat is eigenlijk het credo geweest tijdens de hele lockdown.

Wat was je hoogte- en dieptepunt van de zomer?

Het was eigenlijk een groot euforisch feest met acties van het team waarin we eerst zijn begonnen met diner maaltijden. Waarmee we trouwens de eerste vrijdag echt volledig in de zeik gingen, zoals dat ouderwets heet. We konden uiteindelijk maar 600 van de 1000 maaltijden bezorgen. Daarna is het echt perfect gegaan. We hebben ontbijtservice erbij gedaan, pop-ups in hotels, de 5 mei viering voortgezet, op 1 juli hebben we om de afschaffing van de slavernij te vieren 4000 maaltijden uitgedeeld, we zijn online bezig geweest. We zijn eigenlijk doorgegaan met de plannen die we al hadden en dat heeft goed uitgepakt.

Hoe blij je zelf positief? En hoe hou je andere om je heen positief?

Sowieso is alles wat we doen echt teamwerk. Zorg dat je begint om goed voor jezelf zorgt, de positiviteit en energie kan je dan vervolgens heel goed op je gasten uitstralen. Het is ons de afgelopen tijd gewoon gelukt om zelf ons hoofd boven het water te houden zonder onze hand op te hoeven houden. Het was echt heel mooi om te zien hoeveel ondernemers spirit in het team naar boven kwam. 

Wat kunnen we van jullie verwachten voor de komende tijd?

We gaan er natuurlijk alles aan doen om deze pandemie zo snel mogelijk achter de rug te hebben. Maar zolang de huidige situatie aanhoudt gaan we met volle overgave door met onze positieve initiatieven. We gaan door met de take away, speciale vieringen, gast chef events en meer.

Wil je nog iets anders kwijt?

Ja zeker! Dames en heren, Restaurant Wils. De verborgen Parel in Zuid bij het Olympisch Stadion. Het is sowieso een heel bijzonder jaar voor deze nieuwe plek, we zijn 1 oktober open gegaan, meteen top recensies zoals b.v. een 9 in het NRC, en toen… Dicht! Daarna mochten we weer open en ging alles zo goed, en toen… weer dicht!

We hebben daar echt een Mount Everest aan talent. Barbora de Sommelier, Tanja onze Patissier, Emmie onze restaurantmanager, Erwin en Friso de Chefs, Maxim onze bakker en Sofie op Marketing. Het is zo’n bijzonder team met zoveel talent. Deze mensen gaan jullie de komende jaren nog heel erg verwennen vanuit dit prachtige restaurant.

 

deel op facebook deel op twitter deel op linkedin